Skip to content

Bli mer datadrevet med GCP!

For hver dag som går blir bedrifter stadig mer opptatt av å være datadrevne. Store bedrifter ønsker å utnytte sine dataressurser effektivt for å ta informerte valg, øke ytelseskvaliteten og få en konkurransemessig fordel i markedet. Ved å skape en dedikert dataplattform i skyen for analytiske formål, kan man åpne nye dører til verdifull innsikt og datadrevne beslutninger. Google Cloud Platform (GCP) begynner virkelig å ta innpå som en konkurrent til de etablerte skytjenestene Azure og AWS, med flaggskipet BigQuery, sammen med maskinlærings-integreringene Vertex AI og BigQuery ML. Disse verktøyene gir analyseteam mulighet til å skape mer innsikt på kortere tid!

Hvorfor er en dataplattform viktig?

En dataplattform skreddersydd for analytiske formål gir flere fordeler. Sentralisert lagring for data som henter inn informasjon fra ulike kilder sikrer en ‘single source of truth’ og legger opp til enklere tilgang for analyse og samarbeid. Noen bedrifter vil kanskje foretrekke distribuert lagring, som i data lakes/mesh, men sentralisert lagring er fortsatt en populær løsning. Spesielt kan sentraliserteanalyseplattformer være aktuelle for bedrifter som ikke vet riktig hvor de skal starte, hvor Data Mesh-tilnærming kan være neste steg, med for eksempel Dataplex.  

En dataplattform med analytiske formål bidrar til bedre datakvalitet og styring (governance), og mindre belastning på operasjonelle systemer. Som en analytiker som ønsker å kjøre komplekse spørringer er det godt å slippe at du potensielt kaprer datakraft fra produksjonsmiljøet som kan skade kundeopplevelsen. Skalerbarhet og elastisitet gjør det enklere å håndtere stadig økende datasett uten å være bekymret for begrensninger i infrastrukturen. I tillegg vil det være enklere å sørge for at persondata sikres på riktig måte, for eksempel ved at dataanalytikere kan jobbe med data uten å bli eksponert for personsensitive data.

IMG_1520 

Hvorfor velge GCP og BigQuery som grunnlag for analyseplattformen?

Google sin skysatsning har fått ordentlig momentum som et alternativ til Azure og AWS. Med deres flaggskip, BigQuery, tilbyr Google skalerbarhet uten sidestykke. Dette gir bedrifter mulighet til å håndtere store datamengder enkelt da dens arkitektur er serverløs. Du kan bruke SQL-syntaks, som, tross sine skeptikere i over 50 år, har blitt en bransjestandard for analyse. BigQuery er designet for å håndtere store datamengder og analyser med rask 'query'-ytelse og er derfor raskere for analytiske spørringer sammenlignet med tradisjonelle relasjonsdatabaser. Videre er BigQuery kostnadseffektiv, og du betaler kun for lagringen og prosesseringen du faktisk bruker. En annen fordel med BigQuery er enkel integrasjon med andre Google-tjenester gjennom ferdigbygde connectors som BigQuery Data Transfer Service, som gjør det enkelt å få inn data fra ulike kilder.

For å virkelig øke verdien av en slik dataplattform gjør GCP det enkelt å tillegge maskinlæring med verktøyene Vertex AI og BigQuery ML. Om du er som meg, som har en forkjærlighet for SQL, er BigQuery ML et kraftig verktøy. Med BigQuery ML kan datakyndige med ekspertise i SQL lage, trene og evaluere modeller uten å bevege seg utenfor datavarehuset. Med noen få linjer SQL-kode kan du for eksempel trene en modell med den populære XGboost-pakken som er kraftig på regresjon og klassifisering. Det har aldri vært lettere å forutse customer churn. Om ikke BigQuery ML skulle dekke behovet, finnes Vertex AI. Vertex AI gir en omfattende platform for maskinlæring, designet for brukere med ulikt nivå av kjennskap. Vertex AI tilbyr automatiserte maskinlærings-features som forenkler bygging og trening av modeller, enkel skalering, smidig integrering med andre GCP-tjenester og, ikke minst, muligheten til å gjøre MLOps til et mye enklere felt enn det kan være. Denne omfattende verktøypakken forenkler prosessen med å bygge, trene og administrere ML-modeller.

Det er avgjørende å bygge en dedikert analyseplattform for bedrifter som ønsker å bli mer datadrevne og som ønsker å utnytte dataene de sitter på. Med BigQuery i spissen, kombinert med kraftige maskinlæringsverktøy som Vertex AI og BigQuery ML, tilbyr GCP en strålende løsning for å utvikle en omfattende, skalerbar og samtidig kostnadseffektiv analyseplattform.

BigQuery, BQML og Vertex AI er bare toppen av et stort sky-fjell. Ønsker du å vite mer kan du lese mer her eller ta kontakt, så finner vi garantert en smidig løsning for å gjøre din bedrift mer datadrevet!