Skip to content

Øst mot vest - Bergen er best

Når vaksinesvindlerne kommer

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har en egen podcast med mange interessante og relevante diskusjoner om samfunnssikkerhet. I episode 107 fra 18.februar 2021 tar de opp nok et viktig tema: Hvordan skal offentlige myndigheter kommunisere med innbyggerne på en sikker måte? Asker kommune nevnes som er eksempel med dårlig praksis, men hvordan står det til i landets største kommuner?

Vi må regne med et voldsomt oppsving i korona- og vaksinerelatert svindel framover. De fleste av oss vil måtte regne med å få e-post og SMS med innhold som «Klikk her for å få vaksine» i tiden framover.

Kommunene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Asker er på første, andre, tredje, fjerde og åttende plass i Norge rangert etter folketall. Disse kommunene har valgt ulik strategi i måten de varsler innbyggerne om vaksinerelatert informasjon.


Øst


asker
Østlandskommunene Asker og Oslo har valgt å kommunisere til innbyggerne sine med SMS. Dette er et dårlig valg av kommunikasjonsform for noe såpass viktig som varsling av koronavaksine. Det fins ingen måte å sjekke om avsender av SMS er falsk eller ekte, og det er få kjente måter å blokkere uønsket SMS. Likevel velger Asker og Oslo kommune å bruke SMS til vaksinevarsling.

oslo

 

Vest

bergen
Bergen er vårt sikkerhetsmessige lyspunkt. Bergen kommune har valgt å bruke sikre kanaler som Altinn eller digital postkasse. De gjør to riktige valg: De velger en sikker kommunikasjonsform, og deretter så informerer de om dette valget på sin offentlige plattform. Bekymrede SMS-mottakere i Bergen kan, i motsetning til slektninger på Østlandet, derfor raskt oppdage svindelforsøk.

BRAVO TIL BERGEN!

Nord

trondheim


Trondheim kommune er jokeren som går «all in» med hvordan de skal varsle om koronavaksine. Varsel kan sendes på ikke mindre enn 4 forskjellige måter. Dette er helt uegnet til å hjelpe stakkars trøndere til å skille ekte fra falske vaksine henvendelser.Sørvest

 

Stavanger kommune føyer seg inn i SMS-gruppa.  Ingen grunn til å juble der heller.

stavanger
Konklusjon


Norske kommuner har et stort potensial for forbedring i måten de kommuniserer med innbyggerne sine på, og vaksinevarslingen er et godt eksempel på dette. Dagens praksis i mange av landets største kommuner gjør oss ekstra sårbare for svindel.  Bedre alternativer finnes – nå er det opp til norske kommuner å ta dem i bruk – se til Bergen!