Hva ville Pippi gjort?
De fleste av oss kjenner til karakteren Pippi Langstrømpe fra barndommen. Pippi, «den sterkeste pike i verden», er hovedpersonen i en serie barnebøker som vakte både begeistring og debatt. Det var nemlig lite som var «vanlig» med Pippi, spesielt ikke på 40-tallet da de første bøkene kom ut. Mange tolket karakteren som gal, lovløs, rappkjeftet, vilter og full av fantasi - kontroversiell og radikal for sin tid. Men selv om Pippi er frekk og rebelsk, er hun det på en sjarmerende og inspirerende måte.
I dette innlegget vil jeg reflektere rundt hvordan det å leve mer som Pippi kan hjelpe oss til å bli enda bedre konsulenter!
Like aktuelt å se til Pippi i dag
I 2020 var det hele 75 år siden Astrid Lindgrens første bok om Pippi Langstrømpe kom ut. Selv i dag er historiene om Pippi like aktuelle. Ikke bare har hun vært med å forme vår barndom, hun gir oss også ting å tenke på og lære av i voksen alder.
Forfatteren har gjennom karakteren lært oss at det finnes styrke i sårbarhet, at fantasi kan gi håp og at livsmot kan ta oss gjennom vanskelige situasjoner. Pippi er rettferdig, står opp for de svake og tar vare på sine venner. Ikke minst har hun bidratt til å normalisere det å være annerledes.
Pippi sover med bena på puten, kan løfte en hest, kjevler ut pepperkakedeigen på gulvet, rører i gryta med paraply-skaftet, er antiautoritær og har ikke hørt om janteloven. Hun bryter med kjente normer og forventninger, og inspirerer oss til å tenke utenfor boksen og leke med livets muligheter.
Pippi - «den sterkeste pike i verden»
Fem lærdommer
Jeg ble inspirert av en artikkel som tok for seg fem Pippi-lærdommer, og ønsker spesifikt å se dette opp imot arbeidslivet – og hva vi som konsulenter kan lære:
1- «Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert!»
Pippi er nysgjerrig på det som er nytt og ukjent. Hun har en selvtillit man kan misunne, har alltid tro på seg selv og nøler ikke med å kaste seg ut i usikkerhet.
Vi har vel alle hørt sitatet «outside your comfort zone is where the magic happens», og det ligger noe i det. Det handler om at man ikke bare skal gro fast i det kjente og kjære, det vi er vant til og det vi kan. Ikke vær redd for å prøve noe nytt eller gjøre ting du ikke kan. Hvis vi bare skal bedrive de tingene vi alltid har gjort, hvordan skal vi da utvikle oss? Vi må ikke la frykten for å feile ta overhånd. Det verste som kan skje er at du lærer noe, og kan ta det med deg videre i din egen erfarings-ryggsekk. Jeg vil argumentere for at du lærer enda mer dersom du feiler litt iblant. Spør deg selv; hva ville jeg gjort i denne situasjonen hvis jeg ikke var redd? Slipp kontrollen og hopp i det!
Får du muligheten til å være med på et nytt og spennende prosjekt, men tviler fordi du ikke føler deg erfaren nok? Hiv deg med, les deg opp og ikke vær redd for å be om hjelp! Dra nytte av ledere, kollegaer og mentor-programmer. Tenk «learning by doing» (og noen ganger «fake it till you make it»). Se (og skap) muligheter fremfor begrensninger.
Det er svært få ting som er uløselige. Hvis du kaster deg i noe som er ukjent og skummelt, og ikke ser lyset i enden av tunnelen – tenk på teksten i sangen «Det löser sig» fra Timbuktu...
Det kommer ordna sig, det gör det alltid
Jo, det löser sig, så brukar allt bli
Det kommer fixa sig till slut
Det är inget tvivel om, fast nu känns skiten sur
Och flera mil ifrån, det ordnar sig...
2 - Døm aldri en bok etter omslaget
Pippi er ei liten jente som ser annerledes ut med sine røde utstående fletter, fargerike drakt og fregner. Likevel er hun verdens sterkeste pike, selvstendig som få og har en fryktløshet ovenfor autoriteter.
Pippis væremåte treffer en opprørstrang i mange av oss, og gir oss håp om at hverken utseende eller utgangspunkt nødvendigvis har noe å si. Om du er kvinne i et mannsdominert yrke, junior-konsulent i et team med seniorer, har færre relevante prosjekter på din CV sammenlignet med dine kollegaer, eller har en annerledes livsstil eller trosretning; alle har noe å «bringe til bordet» - og vi bør verdsette nettopp dette mangfoldet.
Har noen fordommer mot deg? Prove them wrong! Gjør iblant noe annet enn det som er forventet av deg. Er du den eneste kvinnen i møterommet? Ikke alltid vær den som «bare» tar notater, eller er ansvarlig for å kjøpe lunsj og koke kaffe. Er du den yngste i prosjektet? Tør å si din mening og del dine innspill – Det er stor sjanse for at nettopp ditt innspill er et friskt pust som ingen av «seniorene» har tenkt på før!
Jeg sier som Pippi; «Om man er stille for lenge, visner tungen».
3 - Ikke ligg på latsiden bare fordi du kan, men gjør det når du vil (eller trenger)!
Pippi bor alene i et stort hus, er rik og har både ape, hest og gode venner rundt seg. Likevel søker Pippi alltid spenning, nye eventyr og prosjekter hun kan ta fatt i. Men selv om Pippi sjeldent ligger på latsiden er hun flink til å ta seg pauser, og kan gjerne ligge i sengen en hel dag hvis hun vil!
Det kan være bra å jakte adrenalinrush, ha et høyere tempo på jobb og å ta på seg mange nye oppgaver, men jeg vil presisere at som konsulent vil det ikke alltid være hensiktsmessig å «hige» etter mer. Noen ganger er 80% mer enn godt nok. Vi kan ikke alltid levere 100% eller overprestere, selv om det kan være vanskelig å finne den gode balansen. Som konsulent vil man alltid ha noen stressende perioder med høyt aktivitetsnivå, og andre perioder mellom oppdrag hvor man kanskje kan føle seg «lat». Det er like viktig at man klarer å dra nytte ut av disse mindre hektiske periodene ved å hente seg inn og nullstille seg. Bruk tiden godt, neste prosjekt kan være rett rundt hjørnet – og krever at hodet og kroppen er klar for nye utfordringer!
Når vi er inne på temaet latskap, så vil jeg trekke frem at det å sette en typisk «lat» person til å løse komplekse problemstillinger kan gi gode resultater. Disse personene har ofte et innebygd mantra som sier «la meg finne enkleste vei til mål!», og det kan være en effektiv tilnærming til en problemstilling.
4 - Sett spørsmålstegn ved normer og regler
Pippi ser på verden med åpne øyne, er nysgjerrig og stiller spørsmål. Hun poengterer ofte de tingene vi tar for gitt at man skal gjøre. Følgende sitater kommer fra Pippi: «hvem har sagt at barn skal legge seg klokken 7?»og «hvorfor må man egentlig ha hodet på puta når man sover, og ikke føttene?». Argumentet «vi har alltid gjort det sånn» holder ikke for henne!
Mange av dagens normer og regler tar vi for gitt. Vi stiller ikke spørsmål til hvorfor de finnes, det har bare blitt sånn – og vi alle følger dem. Men hvorfor skal vi ikke prøve å utfordre det? Normer og regler finnes også i stor grad i arbeidslivet. Vi har funnet noe som fungerer, og holder oss til det. Gjerne over flere år, og tiår. Men hva vil skje hvis vi endrer på noen av strukturene?
Hvis vi gjør noe nytt, prøver ut en ny metode, eller en helt ny tilnærming til en problemstilling vil vi trolig oppleve suksess. Det samme gjelder kundene våre, og ofte er det jo slik at vi konsulenter blir hentet inn nettopp fordi kundene skjønner at de må gjøre «noe» annerledes for å lykkes, men ikke selv vet hva eller hvordan. Hvordan kan du være «top-of-mind» hos kunden når de trenger noen til å løse deres problemer på en kreativ måte?
Tiden vi lever i krever at vi endrer og omstiller oss, og de mest vellykkede lykkes nettopp fordi de gjør noe annet enn alle andre!
«Standing still is the fastes way of moving backwards in a rapidly changing world».
5 - Husk at venner og relasjoner er viktig
Pippi har alt hun trenger, men det er ikke verdt noen ting uten gode venner å dele opplevelsene og sorgene med. Med sine venner Annika og Tommy kan hun både krangle og være uenig, men de holder alltid sammen og har det moro. Pippi elsker å bli kjent med nye mennesker, unge som gamle. Hun er åpen, fordomsfri og høflig (på sin egen måte). Pippi venter ikke på at folk skal smile til henne, hun viser dem hvordan det gjøres!
Vennskap kan ofte være noe som blir nedprioritert i et voksent og hektisk liv. Det å ha fokus på work-life-balance er noe alle selskaper bør sette høyt og ha fokus på hos sine ansatte. Vi lykkes best på jobb når vi har det bra i privatlivet. Når vi har tid til å dyrke hobbyer, vennskap og tid med familie. Jeg tipper de færreste ligger på sine siste dager og angrer på at de ikke jobbet mer i livet. Likevel er det slik at vi faktisk bruker store deler av døgnet på jobb, og trivsel er derfor svært viktig. Jobb er ikke alltid «bare» jobb, det er en arena hvor du finner følgesvenner for livet, og plassen hvor du ofte møter flest mennesker i løpet av dagen.
Lær å kjenne dine kollegaer personlig, bry deg om dem – og bruk tid sammen. Gjerne utenfor arbeidstid! Et godt team ser og støtter hverandre. De kjenner hverandres energinivå og stress-symptomer. Det å lære å kjenne hverandre personlig gir trygghet og skaper et åpent og inkluderende miljø.
Call to action!
La oss alle lære litt av Pippi, både i arbeidslivet og i privatlivet. Jeg utfordrer deg til å gjøre noe i Pippi-Power ånd i dag! Spør deg selv, «hva ville Pippi gjort?». Jeg vet i hvert fall at jeg skal tenke på det fremover.
Føler du at du står stille? Opp og hopp – grip dagen! Beveg deg, gå baklengs eller ta en dans. Gjør noe crazy og uventet.
Vær fri, leken og glad. Lev i nuet og skap hverdagsmagi. Og husk – du er god nok som du er, og får til det du vil!