Skip to content

8 ferievaner som bidrar til bedre sikkerhet

Sommerferien er gjerne tid for avslapning, reising og familiebesøk. Selv om de fleste tar en velfortjent pause, er det ikke nødvendigvis slik at cyberkriminelle tar ferie. 

Statistikken viser tvert imot at antallet cyberangrep øker i sommermånedene. Kriminelle utnytter at folk er mindre på vakt, bruker usikre nettverk og lignende. Uansett om du er på reisefot eller nyter ferien hjemme, er det derfor viktig å sørge for god cyberhygiene slik at du beskytter dine og arbeidsgivers data. 

Her er åtte enkle grep som kan gi deg en tryggere sommer:

1. Hold programvare oppdatert 
Oppdater alle enhetene dine regelmessig. Produsenter slipper ofte oppdateringer for å lukke sårbarheter i programvaren. Sørg for at operativsystemer, apper og antivirus alltid er oppdatert, også i ferien.

Sikkerhet1 

2. Unngå ukrypterte og ukjente WiFi-nettverk 

Det kan ofte være praktisk å koble til offentlige WiFi-nettverk på en kafé eller på flyplassen, men det er forbundet med høy risiko. Ukrypterte og/eller ukjente nettverk er nettopp det: ukrypterte og ukjente. Slike nettverk gjør det enkelt for kriminelle å overvåke nettaktivitet og stjele data. Bruk heller mobilnettverket eller en personlig hotspot. Gode VPN-tjenester kan også beskytte deg i stor grad. 

3. Deaktiver automatisk tilkobling til WiFi og Bluetooth 

Sørg for at enhetene dine ikke automatisk kobler seg til tilgjengelige WiFi-nettverk og/eller Bluetooth-enheter. Slik kan du forhindre uautorisert tilgang og redusere risikoen for at enhetene dine blir kompromittert. 

4. Bruk sterke passord og aktiver flerfaktorautentisering 

Bruk unike og sterke passord for alle kontoer, og aktiver flerfaktorautentisering (MFA) der det er mulig. Vi anbefaler deg å benytte en password manager som kan bistå med å generere og administrere passord med tilstrekkelig lengde og kompleksitet.  

5. Sikkerhetskopier data og aktiver sporing

Sørg for at viktige data er sikkerhetskopiert før du drar på ferie. Bruk skybaserte tjenester og/eller eksterne harddisker for å lagre sikkerhetskopiene dine. Slik kan du sørge for at du ikke mister verdifull informasjon dersom noe skulle gå galt. Sørg også for å aktivere sporing, som Find My iPhone eller Find My Device, på enhetene dine, slik at du har mulighet til å fjernslette data og/eller finne dem igjen. 

6. Vær forsiktig med e-poster og meldinger 

Vær oppmerksom på phishing-forsøk. Ikke klikk på lenker eller åpne vedlegg fra ukjente avsendere, hverken på mobil, nettbrett, datamaskin eller andre enheter. Du kan lese mer om phishing her. 

7. Beskytt fysiske enheter og aktiver biometrisk innlogging 

Pass på enhetene dine. Ikke la PC eller mobil ligge uten tilsyn på offentlige steder. Sørg for at enhetene dine er låst med passord, aller helst med biometrisk autentisering som ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykkavlesing.

8. Hold et øye med kontoene dine 

Hold øye med aktiviteten på bankkontoer og andre viktige kontoer og vær obs på uvanlig aktivitet. Ta kontakt med leverandør eller arbeidsgiver umiddelbart dersom du oppdager noe mistenkelig.

En god huskeregel: “Er du i tvil, så er du ikke i tvil”.
Det er alltid bedre å sjekke en gang for mye heller enn en gang for lite.

Vi håper disse enkle tiltakene kan gjøre det lettere å nyte en trygg og avslappende ferie med litt lavere skuldre.

Ha en fin og trygg sommer! 

Ta gjerne kontakt med Adrian, Cybersikkerhetsrådgiver i Knowit, hvis du har spørsmål, vil vite mer om cybersikkerhet eller vil dele dine synspunkter rundt temaet.