Skip to content

3 – Hvordan komme i gang med AI?

“Hvordan komme i gang med AI» er skrevet av vår konsulent og virksomhetsarkitekt Anna Olsen. Serien er ment som et startkit for deg som har lyst til å komme i gang med AI, men som ikke helt vet hvor man skal starte eller hva man bør ta hensyn til. I denne tredje og siste delen tar hun for seg hvordan du som enkeltindivid kan bruke AI for din egen personlige og/eller faglige utvikling.


AI til hverdags og personlig utvikling 

Hvordan komme i gang med AI_ del 3

Et av tingene som er relativt ufarlig for enkeltperson å bruke AI-assistent til, er faktisk din egen personlige og/eller faglige utvikling.  Det ligger en slags ro over dette å kunne spørre en ukritisk AI-assistent om «teite» ting du ønsker å bli bedre på. Det er også enklere å se om du kan feste lit til svarende du får, for her er prosessen mer intuitiv og du kan se an om forslagene det kjennes «rett» for deg og ditt behov.   

  • Du ønsker f.eks å bli bedre på å snakke enkelt om komplekse ting eller lære hvordan du kan komme i gang med tresnitt. Da kan du faktisk sparre med din AI- assistent om hvilke virkemidler som er bra her. Du kan be den gi deg konkrete eksempler og du kan lære av disse.   
  • Kanskje du trenger innspill rundt hvordan man kan bruke en metode på nye måter, analysere fagtekster, eller finne ut om det er noen som har belyst et faglig konsept du grubler over. Da kan AI assistent hjelpe deg med enklere analyser, litt sparring og noen ledetråder. Her sparer du krefter og tid som du ville brukt på leting, til faktiske beslutninger.   
  • Er du en som sliter med å visualisere informasjon, så kan du beskrive informasjonen til din assistent og be den lage en visuell fremstilling av denne informasjonen.   

 

Key take aways du bør få med deg 

Just do it 

Man trenger ikke spesiell kompetanse for å komme i gang med AI. Faktisk så bruker naboen din det sikkert allerede.  

Det er ingen dumme spørsmål 

Skal du ta din egen AI-reise på alvor må du leke deg frem til egne erfaringer. For det finnes ingen fasit. Ikke vær redd for å skrive teite prompter eller stille mange spørsmål. Mest sannsynlig er jo fler – jo bedre.  

En fast sikkerhetshygiene er livsviktig  

Etabler den tidlig. Er du usikker, spør fagavdelingen på jobb, din leder eller Datatilsynet.

Bruk av AI er en form for kompetanse 

Du bygger din mens AI hjelper deg med å forenkle din hverdag. 

Kvaliteten på prompten avgjør kvaliteten på svaret 

«Shit in – shit out» Ja det er faktisk sånn det er. Husk at du kan skape økt kvalitet på output ved å gi din AI mer kontekst og detaljer.  

 

Live it, learn it – the takeaways  

Etter å ha testet ulike måter å jobbe med AI på i hverdagen, kan jeg trygt si at tiden jeg brukte på å prøve å bli flinkis på det teoretisk først, ga ikke så mye payoff som antatt.   

Det som var derimot gull verdt i prosessen for meg og som ga meg best påfyll er følgende:   

Ikke vær redd for «dumme» spørsmål

Jeg hadde så mange jeg, og er i grunn meget fornøyd med det, for det er den mest kosteffektive og energibesparende måte å utelukke feil, misforståelser, uklarheter og usikkerhet på. Så ikke vær redd å stille «dumme» spørsmål, for denne konkurransen har jeg allerede «vunnet» for deg.   
 

Lek og lær

Jeg blir overrasket noen ganger hvor gode barn er på å hemningsløst kaste seg over noe de aldri har sett før og leke seg frem til nye bruksmåter og ideer. Og så viser de det til hverandre også!   

Forskningen viser at lek er en utrolig effektiv og verdiskapende måte på å lære og dele nye ferdigheter. Faktisk, så jobber mange av verdens mest avanserte innovasjonsmiljøer og tenkere etter samme mekanisme. Ledetråden her er å utsette vurdering. Når vi vurderer og bedømmer en prestasjon før vi har faktisk har levd den ut, så snevrer vi vårt læringsutbytte.   

Mitt beste tips er at du som skal i gang med din AI-assistent går inn i en slik leken modus, hvor du tester forskjellige seriøse og tåpelige ting, samtidig som du observerer og noterer det du får av output.   

Et eksempel på det kan være å stille AI noen tåpelige oppfølgingsspørsmål, som du kanskje føler er tullete eller rare. Min erfaring er at det er ikke så mye ditt spørsmål, som svaret og hvordan AI håndterer dette svaret, som er den virkelige lærdommen. Slike svar kan gi deg bedre innsikt i hvordan stille gode spørsmål og inspirasjon til oppgaveløsning på jobb.  Med andre ord, innsikt i hvordan få mer utbytte av dine AI-verktøy.   

  
Du skaper din egen kompetanse  

Viste du at det å bruke AI til ulike formål er form for kompetanse? En kompetanse samfunnet kommer til å ha stadig mer behov for fremover. Så hvorfor ikke å investere i seg selv? Når du begir deg ut på å teste AI verktøy til ulike formål i din hverdag, leker deg frem til noen erfaringer om hva som funket bra og hva som funket dårlig, så bygger du denne kompetansen og investerer i egen utvikling både faglig og personlig. Og alt dette mens du for en hjelpende hånd fra din assistent. What`s not to like?!   

En mental merknad til slutt 

En perfeksjonistisk tilnærming til bruk av AI i din egen hverdag vil frata deg både noen nyttige og kule oppdagelser, kreativitet og tid.   

Misforstå meg rett her, jeg synes det er veldig bra å være godt forberedt i tråd med behovet og det er alltid nyttig. Hvis du derimot venter på å føle deg klok, sikker og erfaren på AI før du skal gå i gang med å faktisk bruke det, så venter du nemlig forgjeves. Du vil aldri føle deg helt klar før du faktisk begynner å bruke AI. Den følelsen vil ikke komme gjennom teoretisk forståelse alene, men praktisk bruk og læring.  Og det beste med det er jo at det gir deg en «prompt» til å hive deg uti i det og teste noe allerede i dag.   

Så mitt viktigste råd er:

Begynn i dag, test det ut, og lær mens du går! 

I del 1 av denne serien ser Anna nærmere på hvordan man enkelt kan komme i gang med AI og hvorfor man bør lære seg å bruke dette i sin jobbhverdag. 

I del 2 av denne serien ser Anna nærmere på «prompting» og hvordan du kan bli god på å gi AI-assistenten instruksjon, slik at du kan få mest mulig ut av din AI-assistent. Hun kommer også med  tips til god sikkerhetshygiene ved bruk av AI i hverdagen, som du kan ta med i din egen verktøykasse videre. 

Har du spørsmål eller lyst til å ta en prat?
Kontakt oss på post@knowit.no eller Anna.olsen@knowit.no.