Skip to content

Best i klassen på Webdagene

Klassebilde av Linn, Caroline og MortenKommunikasjon, kreative teknikker, viktigheten av vakkerhet og utforming av spørsmål til brukertester sto på læreplanen. Les om de fire beste foredragene på Webdagene i Oslo, ifølge tre utsendte UX-ere fra bergenskontoret.

 

Årets Webdagene hadde Første skoledag som tema. Da vi ankom Oslo Spektrum ble vi utstyrt med navneskilt og gymbag. Inne i salen fant vi ulike klasserom bestående av sponsorer og partnere for arrangementet. Alt var i samme gjennomførte konsept, og vi fikk til og med tatt et klassebilde!

I løpet av dagene møtte vi mange kjente, både kolleger og folk vi har studert med. Av årets foredrag var det enkelte som stakk seg ut (følte vi). 

 

1. Rektors tale

Rektors tale ved Jostein Magnussen (Netlife) startet det hele veldig fint og satte ting ganske på spissen. Utfordringer de fleste nok kjenner seg igjen i, både de som jobber in-house og eksterne konsulenter. Han snakket om at kommunikasjon er nøkkelen, og forståelsen av hvor viktig det er å prioritere riktig i starten av et prosjekt. Konseptgruppen ønsker å lage noe unikt, løse et problem som kunden klart og tydelig har, mens konserngruppen ønsker seg en app – eller enda bedre – en bot. Dette løser svært sjelden verdensproblemer.

Bilde3

2. Tren hjernen og lær lynraskt med kreative teknikker

Frank Wedde fra Memolife sitt foredrag var veldig nyttig. Livet som konsulent innebærer muligheten for å jobbe i nye bedrifter og med nye områder, og det første man må gjøre er å få en grundig innføring i hva som gjøres hos bedriften. Mange ganger har vi sittet i møter og fått presentert nye ord, nye systemer og nye folk, og gang på gang skriver vi så blekket spruter for å huske alt vi får presentert. Den nye huske-metoden Wedde snakket om gjør det lettere å når man blir utleid til en ny bedrift og møter enda flere folk og får presentert enda flere sider ved bedriften.

Man kan i teorien kun tegne et tall og enkle ting du forbinder med det du nettopp fikk presentert. Dette gir kanskje ikke mening for deg som leser dette, men for meg gir dette veldig mening:

Hjulet ruller over krokodillen som stikker av, deretter ruller hjulet mot mennesket som hopper over før hjulet til slutt treffer kanten av hjernen min og deler seg i to deler, én går i taket og én går i gulvet.

Ved hjelp av denne setningen klarer jeg nå å gjenfortelle alt jeg så på en PowerPoint-slide om menneskehjernen og hvordan den er satt sammen. Artig, ikke sant?

 

3. Vakkert er viktig

Stefan Sagmeister var et naturlig høydepunkt – rett og slett fordi det er Stefan Sagmeister. Han er en New York-basert grafisk designer, typograf og historieforteller som blant annet har designet album-cover for The Rolling Stones, Jay Z og Aerosmith. Han forklarte enkelt og greit hvorfor vakkert er viktig, og han sa at hvis funksjonalitet skal virke må det være vakkert. 

 

4. Hva synes du (egentlig)?

Foredraget av Kea Zhang og Joachim Bording fra Teston var gull verdt for oss som driver med utforming av spørsmål til brukertester. Det var overraskende å se hvor man kan lede brukeren til å svare det vi ønsker de skal svare, uten at det er vår intensjon. Ved å bytte ut ett ord i en setning kunne svarene fra brukerne variere veldig, og jo mer nøytral man klarer å være, jo bedre svar får man. Hvis man spør "synes du appen fungerte bra?" leder det mange brukere til å føle at de må svare "ja". Det å spørre om noen vil "prøve appen min og komme med tilbakemeldinger" er ikke helt ideelt, for mange vil ikke såre den som spør.

Så for oss som geriljatester eller kjøre store brukertester var dette foredraget kjempenyttig, og jeg kommer til å ta med meg det vi lærte inn i neste brukertest-situasjon.

Bilde2

På slutten av dagen ble det klassefest, hvor Mikkel Niva arrangerte PowerPoint-karaoke og vi fikk lære å beatboxe! Jeg tror ikke vi har ledd så godt på lenge.

Takk for oss, vi kommer gjerne igjen neste år!