Skip to content

Video i markedsføring

mann-som-blir-filmetBruk av video i markedsføring er ikke noe nytt, men nå tar det av for fullt i de digitale kanalene. De aller fleste av oss forventer nå i mye større grad at annonsene som dukker opp på Facebook, Instagram, LinkedIn eller nettaviser, er videoer. Og da er vi som markedsførere nødt til å levere.


Video tar av
Innen 2019 vil 80 prosent av all trafikk på internett være video, ifølge CISCO. Innen 2021 vil det ha økt med ytterligere to prosent. Hele to tredjedeler av alle markedsførere forventer at de vil for det meste produsere video i nærmeste fremtid og i stor grad erstatte bilde- og tekstannonser. Utviklingen har vært enorm, og det er ikke uten grunn at video har tatt sånn av de siste årene.

Video skaper et engasjement og en effekt vi ikke ser på noen andre formater. Vi fanger brukerne ved å vise frem noe som beveger seg, noe som lover noe mer enn det første bildet. Ved å vise frem noe iøynefallende og spennende kan vi holde på oppmerksomheten mye lenger enn vi kan med en enkel bildeannonse, og på den måten bruke mer tid på å få frem budskapet på en tydelig, effektiv og kreativ måte. Vi husker ting bedre når vi ser det visuelt og hjernen tolker bilder titusenvis av ganger raskere enn ord.

videokamera-med-klistremerker

Video på nye måter
Vi ser på video på en ny måte nå i 2018. Vi ser mindre og mindre på TV, og det aller meste av digitalt innhold konsumeres på mobiltelefonen. Da nytter det ikke lenger å lage videoer på samme måte som vi alltid har gjort. Med nye brukervaner må vi alltid tilpasse innholdet til kanal, til målgruppe og til bruk.

Vi får også stadig flere måter å annonsere med video på. Google har blant annet lansert Outstream Video Ads, LinkedIn tillater nå videoannonser for bedrifter og Facebook tillater video i alle sine annonseplasseringer. Instagram Stories blir stadig mer populært, og omtrent én tredjedel av alle sette stories er fra bedrifter. Dette må vi utnytte.

Husk at når man tenker video, så trenger det ikke nødvendigvis å være en film. Det kan være en animert GIF, det kan være et slideshow av bilder satt sammen med tekst og musikk, det kan være cinemagraphs eller bilder med bevegelser, og det kan være animasjon. Mulighetene er store og alle variantene kan, og bør, testes i markedsføring.

 

Video på best mulig måte
Det er ikke bare til å lage for eksempel en reklamefilm og kaste den ut i digitale kanaler. Man må lage videoen på best mulig måte, og ikke minst tilpasse den til mobil. Og det som fungerer på mobil, vil også fungere på desktop.

Vi har tatt utgangspunkt i Facebooks tips for kreativ utforming av video til mobil, og laget en liste med tips:

  1. Fortell hvem du er med én gang. Vi har ikke akkurat god tålmodighet når vi scroller på mobilen. Da er det viktig at vi viser hvem vi er og sier det vi prøver å formidle i løpet av de første sekundene av videoen. Fang oppmerksomheten så raskt som mulig slik at brukeren ønsker å se mer av videoen og mer av innholdet. La den vise frem identiteten til merkevaren og deres verdier. Målet må alltid være at de som ser videoen både skal huske innholdet og hvem som var avsender. 
  1. Lag videoen slik at den kan ses uten lyd. Det er få som ser på annonser på Facebook og Instagram med lyd, og da må de likevel få budskapet klart og tydelig uten lyd. Det innebærer at de aller fleste videoene må tekstes. Men du kan bruke lyden for å tilføre noe ekstra. Gi lyden i belønning til de som har vært interessert nok til å trykke den på. 
  1. Tilpass videoen til ulike formater. Hold motivet sentralt i bildet slik at videoen kan brukes i fullskjerm eller som vertikal, firkantet eller i landskapsformat. De ulike kanalene stiller ulike krav til formater, og da må den være mulig å tilpasse. Ikke vis frem det viktigste oppe i høyre hjørne av en video i fullskjermformat – ta den heller litt lengre ned slik at videoen kan klippes til firkantet format. Du må alltid tilpasse både størrelsen og lengden på videoen etter kanal.
  1. Hold videoen kort. Det er ikke nødvendig å lage en video på mange minutter, selv om du har mye å si. Dersom videoen skal på YouTube, kan du tillate deg å la den være noen minutter. Dersom du skal ha den på Instagram eller Facebook, anbefales det alltid å holde den under ett minutt for å kunne bruke samme video på begge kanaler. Dersom du skal ha videoen på Snapchat bør den være relativt kort og konsis. Vi er svært raske med å klikke oss videre på Snapchat og Instagram Stories, noe som bør tenkes over når man lager videoer for disse kanalene. 
  1. Vær kreativ og lek deg med videoen! Dette skal være gøy. Dersom man har det gøy når man lager en video, så skinner dette gjennom i det endelige resultatet. Og det skaper engasjement.

 

Videostrategi, mål og måling
Alt materiell du lager til markedsføring må ha et strategisk grunnlag. Hva ønsker du egentlig å oppnå? Dette bør være det første du tenker på før du setter i gang arbeidet med å lage en video også. Hva skal videoen helt konkret gjøre for deg? Skal flere bli kjent med en merkevare, skal den skape interesse rundt et produkt, eller skal den kanskje hente inn leads? Finn ut hva som er viktig å oppnå, og tilpass videoen din til dette målet. Husk alltid at målet (og videoen) er tilpasset målgruppen. Hvem er det vi ønsker å nå ut til? Hvordan kan vi best mulig påvirke dem til å oppnå det målet vi ønsker?

Målet du setter for videokampanjen gjør det også mulig å måle effekten av den. Vi kan analysere hvor mye av videoen som blir sett eller hvor mange som klikker på den dersom målet er å skape interesse. Vi kan måle antall leads dersom det var målet. Dette er det magiske med digital markedsføring – alt kan måles. Det aller beste er å ta utgangspunkt i målestokker som finnes på tvers av alle kanaler. Analyser interessen, se hvor folk faller av og mål engasjementet og bruk dette til å gjøre neste kampanje enda bedre.

google-analytics-måling 

Video: Vi konkluderer
Video i markedsføring har kommet for å bli. Det vil ikke bli mindre av det i de digitale kanalene, og dette er en bølge vi anbefaler alle å kaste seg på. Lag video på best mulig måte og tilpass etter mål, målgruppe og kanal. Husk å alltid bruke resultatene til å forbedre videoen. Tenk strategi og bruk mulighetene som ligger i video til det fulle – da vil resultatene også bli gode.

 

Toppbilde: Jakob Owens on Unsplash
Bilde 1 i brødtekst: Sticker Mule on Unsplash
Bilde 2 i brødtekst: Stephen Dawson on Unsplash